Att hålla sig hel & frisk

Flera gånger har jag nu fått frågan hur jag hållit mig skadefri och frisk så länge (och jag tänker direkt peppar peppar) trots att jag tränar minst en gång/dag och jobbar som jag gör. Jag har ju dessutom levt ungefär som vanligt under den här pandemin. Jag har gymat, simmat i bassäng, åkt kommunalt, kört klasser och handlat. (Tänker inte gå in mer än så på vad jag anser  om restriktioner och munskydd.🤪)

Helt ärligt har jag (såklart) inget svar. Kroppen är fantastisk men den kan också vara lurig. Man kan känna sig pigg och laddad men sen är det som om man har gummistövlar med bly i när det ska tränas och vice versa. Man kan göra ”alla rätt” och ändå går det åt pipsvängen.

Men kanske finns det ändå vissa grundfaktorer som spelar in.

Jag tänker på dessa:

1: Sömn. Jag har perioder då jag sover dåligt men nu för tiden är de väldigt korta. 1-3 nätter sen är jag på banan igen. Förr kunde det gå veckor med halvdan sömn och det är inte bra för någon. Att se till att sömnen är bra är viktigt oavsett. Den är vår bästa reparations-verkstad och 100% naturlig doping. I princip alla sover dåligt någon natt då och då och det är ingen fara men har du övervägande ”dåliga” nätter så bör du absolut göra något åt det. Dålig sömn hänger ofta ihop med stress av något slag som t ex kan bero på jobbet, taskiga relationer, dålig mat, oro, mediciner, näringsbrist eller hormoner i obalans. Meditation är något jag gör varje morgon och som hjälper mig att stilla tjattret i huvudet.

2: Näringstät mat. Jag är förvånad över att folk inte tänker mer på vad de stoppar i sig faktiskt. De flesta, särskilt de som tränar, är ju medvetna om att maten är bränslet och spelar roll för måendet. Hel/halvfabrikat, pasta, vitt ris, socker och annan ”grå” mat är inget jag vill ge min kropp. (Fast jag ska erkänna att jag ganska ofta köper färdiga ex. falafel, tempeh och tofu men jag väljer bra kvalité utan en massa konstiga tillsatser.) Min mat är färgrik och hemlagad till 95%. Du som följt mig vet ju också att jag inte äter djur (och i princip inget som kommer från dem heller) vilket ffa beror på att jag inte vill stödja en industri som är så vidrig mot både djur och natur. Och nej, inte ens eko är djur- och miljövänligt. Det kan låta fint i teorin men i praktiken är det i princip ingen skillnad alls. Vilket ju också har avslöjats.  Jag vill inte varken orsaka eller äta ångest, smärta och lidande helt enkelt. När det gäller kosttillskott så är det såklart individuellt men jag är övertygad om att alla behöver extra D-vitamin ffa under höst/vinter/tidig vår samt magnesium. Själv tar jag även C-vitamin, gurkmeja, Cellexir, selen, Omega 3 samt vissa B-vitaminer.

3: Varierande träning. Att bara köra same, same vecka ut och vecka in säger sig nästan själv inte är så bra i längden. Särskilt inte när man blir ”äldre”. Redan vid 25-30 årsåldern börjar kroppen åldras och vid 40 får man verkligen svart på vitt om man skött sig. Det är då krämporna börjar komma. Tills dess klarar kroppen fixa det mesta men sen pallar den inte allt. Vid 50 märks det ännu mer såklart. Hitta många olika idrotter som du gillar så du kan variera. Se också till att ha olika intensitet och längd på dem. Som jag skrivit innan så är mina lugna pass verkligen lugna och mina hårda är hårda. Det finns mellanpass men de är ganska få. En del behöver och tycker man ska ha vilodagar men jag är inte en av dem. Dels är jag van vid att träna, dels tror jag de flesta rör på sig för lite över lag och dels beror det på vad/hur man tränar. Mina favorit-sporter är löpning, simning, swimrun, styrketräning och vattenlöpning. Jag yogar lite varje dag men vill inte kalla det för ”sport” och den yogan jag gör är bland det lugnaste man kan hitta på. 🙏🏻

4: Hormonbalans. Det här hänger mycket ihop med sömn och mat förstås men vi är också i olika faser i livet som kan påverka. kanske särskilt för kvinnor. Klimakteriet är något 100% av alla kvinnor förr eller senare kommer gå igenom om de bara får leva så länge. Faktum är att man kan hamna i ett förstadie redan vid 30-40 årsåldern och själva perioden kan vara i flera år. Träning hjälper helt klart att göra de ev besvären mindre men förändringar blir det oavsett. Att skriva om allt det innebär skulle kräva många sidor men jag har en del tips här och här.. Det finns även många olika örter och adaptogener som kan hjälpa. Livet är inte slut när det sker och man kan absolut fortfarande både träna och satsa hårt. Man  t o m ska det om lusten finns. Mäns hormoner förändras såklart också och det finns väldigt mycket mer forskning om det kontra kvinnors. Läs på och ta hjälp om det behövs. Andra viktiga hormoner är t ex sköldkörtelns, binjurarnas och såklart hjärnans.

5: Man måste inte ha en ständig balans. Jag tror inte det är möjligt att ha en perfekt balans mellan allt i livet. Jag tror inte ens alla vill/ska ha det. En del gillar t.ex att jobba skitmycket i perioder och behöver kanske t o m ha en deadline för att verkligen känna kniven på strupen. Andra vill ha ett mer jämnt tempo. Vissa perioder i livet kanske innebär att barnen tar tid och prioriteras medan andra kan innebära att man behöver ta hand om föräldrar, är arbetslös, har flera jobb samtidigt, bygger hus, byter jobb, gifter sig, skiljer sig, flyttar, tar tjänstledigt o.s.v o.s.v. Livet är föränderligt och att då tro man ska ha balans mellan allt hela tiden är nog snudd på omöjligt. Man behöver däremot vara medveten om detta och inte gasa på alla fronter. Eller bromsa för den delen. Inaktivitet fysiskt såväl som psykiskt en längre tid skapar sällan någon energi. Rich Roll har ett pod-avsnitt där han och Adam diskuterar detta och t o m uppmanar att inte hela tiden sträva efter balans. (De pratar även mycket swimrun! 🥳🥳)

6: Ta tag i problem direkt. Om jag känner att det är orange/röd lampa i någon kroppsdel, dvs en smärta eller något annat som inte stämmer och som inte är ”normalt”, tar jag direkt hjälp. Beroende vad det är så blir det oftast Guru-Danne eller Kiropraktor-Micke här i 08a land. Jag går även förbyggande till dem båda. Efter alla år jag levt och tränat har jag lärt mig när det är något som felar. På gott och ont antar jag. Att få läkare att fatta det kan nämligen vara ett heltidsjobb men faktum är att jag hittills alltid haft rätt med min ”känsla”.🤩

7: Ha frizoner. Att ha mål och vilja prestera är bra tror jag men har man det inom allt kan det nog tära rejält efter ett tag. Personligen tror jag mer på att ha någon/några aktiviteter utan några som helst prestationskrav. Där man kan vara fri att göra precis som man vill och skratta hur högt och mycket man vill. Gör gärna något kreativt för det är något många saknar i sina liv men som faktiskt är oerhört viktigt. Det kan vara att pyssla i en trädgård, sticka, skriva, väva, sjunga, spela teater eller snickra. Själv har jag ju hittat tillbaka till målningen för även om jag numera även säljer mina tavlor så har jag absolut noll prestationskrav. Det blir liksom som det blir.😀

8: Var ute i naturen. Att vara i naturen är bevisat mer än en gång att det främjar hälsan såväl fysiskt som psykiskt. Har du inte en skog i din närhet så kan det räcka med att gräva med händerna i jorden, gå barfota i gräset eller krama ett träd. Så stark effekt har det! Ser även till att ha mobil- och datorfri tid. Stäng av alla meddelande-signaler så du inte hela tiden påminns om mail/mess som kommer in. Man måste inte svara direkt!

Ja ungefär så där tänker och gör jag. Kanske har jag glömt något. Hur tänker och gör du?

På tal om träning så blev det ett lugnt 70-minuters löppass innan jobbet i går. Med sprada. Som att bli fulltankad av ny energi!😍

I dag var det hårt. Och varmt. Som ett bikram-pass fast ute och springandes. Underbart! Värmen är som doping för mig!💪🏻

10 x 120-60 sek. + 10 x 60- 60 sek. + 10 x 30-30 sek. + hopp och utegym och upp-/ned-jogg. Totalt höll jag på i 2 timmar. Kändes bra och jag är jättenöjd!

Blev även lite vattenlöpning i Söderbysjön men det var megalugnt! Fascinerades mest över svanarnas framfart på vattenytan, hur vackert det är i naturen och över de små vågorna på vattenytan.❤️

Kram från Inngmarie

4 Comments

  1. Kloka ord, du beskriver precis det som jag satt och funderade på igår. Alla har sin väg till välmående tror jag och det är nog bra att reflektera över vad den vägen innehåller, och framför allt (för min del) komma ihåg att det är många parametrar att ta hänsyn till, precis som du skriver.

    • Ingmarie

      Tack! Ja det är ju just det att allt hänger samman. Och var sak har sin tid.Fortsätt skynda långsamt!

  2. Anette Ahl

    Så kul och intressant att läsa om de olika områdena i ditt liv. Du verkar följa din inre kompass och det fungerar. Alla hittar vi vår väg med tiden. Själv var jag på hälsohem nyss och fått bättre insyn i vad jag ska äta för att få bättre balans i tillvaron. Potatis vatten för syra balansen på morgonen. Sojaprodukter är något som jag kommer undvika, det blir Tamari och att äta för mycket råkost på vintern passar inte mig utan varma soppor är bra då. Bovetegröt med blötlagda nötter, bär med tex mandelmjölk gjord på vatten, mandlar och lite banan. Ost ska jag undvika och äta getost eller hummus istället. Varm mat på vintern och mer råkost på sommaren fast inte för mycket. K 2 så jag tar upp kalcium bättre i skelettet. Mangan och B 12 som jag tar till kvällen. Grönsaks buljong och Misosoppa är bra för mig och lite extra örtsalt, grädde och riktigt smör. D och C vitamin tar jag också.

    • Ingmarie

      Så himla bra! Var det Masesgården? Jag ”måste” ha varm mat på vintern. Och aldrig ost. Bovetegröt var det längesedan jag åt. Bra du påminde mig. (havregrynsgröt med frö, nötter, äpple och madnelmjölk är min standardfrukost

Comments are closed.