Skog, slott, resa och annat

Pålsjöskogen är både stor och makalöst vacker och det går att “bygga på den” i (nästan) det oändliga. Det finns också ett väldigt fint slott med en liten park man kan vara i hur mycket man vill.

Namnet Pålsjö förekommer för första gången i en handling från 1491, då under benämningen Pawelskiøb. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1676-1679, men har anor från medeltiden.

Den förste kände ägaren var Sten Torbensen Bille, som dog 1520. Gården var under 1600-talet ett frälsehemman till Vegeholms slott. Under den danska tiden gick godset under namnet Paafuels Kiöf, men på 1660-talet försvenskades detta till Påvelsköp. Senare benämns godset Pålsjö gård alternativt Stora Pålsjö. Gården förstördes under det skånska kriget 1676–1679, men återuppfördes kort därefter av Helsingborgs borgmästare, Magnus Paulin, vilket utgör stommen till det nuvarande slottet.

Under slaget vid Helsingborg hade Magnus Stenbock sitt högkvarter i slottet. Kommunen sålde 2006 slottet till en konstellation av företag som sedan tidigare hyrde lokaler i slottet.

På vägen dit, eller därifrån, får man dessutom storslagen utsikt över havet. Jag tror faktiskt aldrig jag kommer att kunna titta mig mätt på den.

För att hinna med resten av dagens punkter drog jag direkt till gymet både för att träna och förbereda inför måndagens morgon-pass och Öppet hus-pass. Ska bli jätteskoj!

Nu är jag dock i Halmstad igen och har hunnit att både vara på en tjejträff tillsammans med mamma och käkat jättegod indisk (vego) mat med dessa två pinglor. Nu är jag så mätt att jag aldrig tror jag blir hungrig igen.

Kram från Ingmarie