Inte som planerat

Egentligen skulle jag (och Anders) ha kutat mitt favvolopp Åhus Trailrun i dag men av diverse anledningar valde jag/vi att avstå. Det var verkligen inget enkelt beslut men absolut det rätta.

Men istället för att sitta hemma och deppa begav vi oss ut på upptäcktsfärd i närområdena och vilka upptäckter det blev!

Vi började i Jordbodalen som är ett hyfsat stort naturområde mellan all bebyggelse. Naturen är otroligt omväxlande med allt från träbroar och dammar till några mindre vattenfall och dramatiska branter där berggrunden syns tydligt.

Några kilometer bort via en ganska tråkig transportsträcka ligger Ramlösa Brunnspark.

Den är förmodligen mest känd för att det är här källan till Ramlösa mineralvatten finns.
Brunnsdrickningen i Ramlösa brunnspark invigdes på Karl XII:s födelsedag den 17 juni 1707. Under de närmaste åren blev Ramlösa brunn, under Johan Jacob Döbelius ledning, alltmer känd och hälsobrunnen utvecklades snart till en av de mera kända i landet.

Parken förklarades som byggnadsminne 1973 och är en unik och levande brunnsmiljö med byggnader, landskapspark, planteringar, källor, en ravin med skogspark och promenadstråk. Det järnhaltiga vattnet har sipprat fram ur bergen i hundratals, kanske tusentals, år. Länge hade dalgången där källan ligger rykte om sig att vara tillhåll för rövare och det var ingen som vågade sig dit. I slutet av 1600-talet upptäcktes det att källan var bra för hälsan och Ramlösas era som brunnsort startade. Idag finns många av de vackra byggnaderna kvar från källans storhetstid i början av 1800-talet. Gångarna i parken kantas av vackra blommor, alléer med gamla träd och en lekpark.

Skåneleden är en av lederna som går här igenom så det är enkelt att ta sig dit till fots!

På vägen tillbaka tog jag en lite annan väg och en extra loop bara för att jag hade lust!
Långsamt och inte särskilt långt men med en bättre känsla än på länge.

Sen vet du ju vid detta laget hur det blir när jag har sprungit och är nära havet…

Testade Råå havsbad och vilken pärla! Finns ett fint litet ”hus” med väggar, tak och bänkar (jag är inte så bortskämd..) och vid stegen har man satt en cykelkorg för att lägga sina grejer så de inte blåser bort. Genialt!

Några kilometer bort ligger Gantofta och Rååns dalgång där vi var i slutet på augusti. Där finns också Cafe Dalstugan som inte liknar något annat cafe vi varit på. Coolt, roligt, mysigt, trevligt, häpnandsväckande och med jättegod soppa och bröd. Finns annat också att mumsa i sig men våra magar blev för fulla för att testa våfflorna/pajerna/kakorna.

Så du ser, det blev en väldigt bra dag trots allt. Jag har varit ledsen men sen gäller det att fokusera på det positiva som trots allt (nästan) alltid finns.

Hur och vad gör du när du inte kan göra det du velat och planerat?

Kram från Ingmarie

2 Comments

  1. "Herr" Johansson

    Det finns alltid ett näst bästa/roligaste alternativ.

    Ibland kan dock snåljåpen jämra sig (har aldrig funnit ut om den sitter i magen eller i huvudet?). Som när man typ betalat för en ”icke återbetalbar” flygbiljett som man inte kan utnyttja.

    Men vilket alternativ ni kom upp med! Å vilka vackra höstbilder!

    Apropå var er löprunda passerade måste jag ändå bara dra det där skämtet om vilket ord i svenska språket som innehåller flest Å:n i rad.

    De flesta skåningar vet naturligtvis vad jag tänker på, men en och annan upplänning kanske ännu inte hört det.

    Nämligen…..”Råå-å-ål”.

    • Ingmarie

      haha! Ja Råån-ån är speciell på en massa vis! 😀

      Och visst fixade vi bra alternativ!? Jag brukar försöka tänka att det finns någon mening med det mesta som sker. hade vi kutat lopp hade vi missat både gårdagens och dagens magi.
      Men helt ärligt hade jag hellre kutat loppet för det vi upplevde hade ändå funnits kvar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *