Hemmaturist

Att göra sightseeing i sin egen stad är något som ofta glöms bort tror jag. Kanske helt enkelt för att det är för nära? Och liksom något man kan göra “sen”? Periodvis är jag riktigt duktig på det där men helt ärligt gjorde jag säkerligen fler “kulturella” grejer/år när jag inte bodde här mot nu när jag har allt inpå knuten. Märkligt va?

Men i dag tog vi tag i det (igen) och gjorde en härlig guidad skärgårdstur.


Under tre timmar, som försvann oväntat fort, fick vi se en stor del av innerskärgården och bl.a lära oss att det finns en pytteliten ö som heter Sverigeholmen där kriminella hängts på löpande band en gång i tiden.? Och att en del av Stockholmarna var tvungna att flytta till Vaxholm och bygga sina hus av trä så de snabbt kunde brännas ner vid en ev. belägring. Visste du att de få kor som öborna på många av småöarna hade varje dag flyttades med båt till en ny ö för att gräset skulle räcka?  De döptes därför till måndag-tisdag-onsdag-torsdag-fredag- och lördagsöarna. På söndagen vilade man och gick i kyrkan.Dock oklart om det även gällde korna.?


Turen rekommenderas varmt! Enda nackdelen jag kan komma på var att bänkarna  på däck gav rejäl träsmak. Men det var ju faktiskt bara att resa på sig så var det lilla problemet löst.?

Eftersom sitta still inte är min starkaste gren så hade jag rastat av mig lite innan. Eller nej nu ljög jag. Ganska mycket faktiskt. 20 x 60-30 sek.+hopp&skutt+styrka+ upp- och nedjogg för att vara exakt. Blev så mosig att jag n-ä-s-t-a-n tog hissen upp till fjärde våningen.


Så berätta! Gör du sightseeing på hemmaplan?

Kram från Ingmarie.

5 Comments

 1. Jag är sämst på sightseeing hemmavid. Åker oftare till stockholm än till köpenhamn trots att jag har 45 minuter till köpenhamn…. Och Lunds domkyrka har jag bara sett från utsidan trots att det ska finnas en spännande jätte därinne 🙂

  • Ingmarie

   Visst är det märkligt? det tog mig massor av år innan jag besökte friluftsmuseet på Galgberget trots att jag passerat det miljarder (nåja) gånger. :-O Sen när man väl varit där en gång är dte svårt att inte vilja gå dit mest varje dag.Så in i Domkyrkan och ta färjan till Köpenhamn! 😀

 2. Som nyinflyttad sigthseeade (sicken svengelsk böjning) vi en hel del i krokarna, men nu – alldeles för lite. Borde man helt klart göra mer av, för det är ju ett så enkelt sätt att skapa lite semesterkänsla och äventyr i vardagen.
  Tack för sällskapet! På gårdagens cykeltur. Jag lyssnade på swimrunpodden. 🙂 Jättekul att höra din röst!

  • Ingmarie

   Ja men eller hur? Det finns säkerligen grejer att göra och upptäcka för resten av ditt liv bara inpå husknuten! Och vad kul att du lyssnade på swimrunpodden!!!! 😀

  • Ingmarie

   Undrar också hur man böjer det där ordet förresten… vad är man liksom? Sightseeare? :-O

Comments are closed.