Hjärnboost

Visst är det både festligt, fantastiskt och förvånansvärt hur lite träning kan få hjärnan på helt andra tankar och nivåer? Vi som tränar vet ju det där redan men nu när det verkligen finns forskning på att det är så behöver man ju inte ens fundera på om det är inbillning att man blir gladare, piggare, effektivare och t o m smartare av träning.

Så det där att “lyssna på kroppen” är inte alltid det bästa. Efter två tuffa jobb-pass var jag minst sagt seg i morse. Kände mig låg, omotiverad och totalt osugen på att träna. Faktiskt inte sugen på att göra någonting!  Illa, illa. Men om det är något jag har lärt mig i livet så är det väl att “göra ingenting” förvisso kan vara både välbehövligt och skönt för stunden men det gör mig varken piggare eller gladare. Så trots ett inre motstånd packade jag väskan, tog tuben till stan och gick på det där The Trip-passet jag hade bokat in.

Sen blev det som det blev och som det brukar bli för såklart jag piggnade till och såklart jag ville ha mer! Så jag fortsatte på egen hand efteråt.


På vägen hem tog jag omvägen via Eriksdalsbadet och rev av ett simpass av bara farten.

Nu sitter jag här hemma igen efter att ha även ha hunnit fixat en massa andra grejer. Hade jag inte tränat hade jag antagligen suttit kvar i pyjamasen och hur bra hade det varit för skallen….?

Kram från Ingmarie

4 Comments

 1. "Herr" Johansson

  Yay! Vårkänning….nästan isfritt idag på en av mina skogsrundor.

  Konstigt det där hur kropp och knopp hör så intimt ihop. Precis som du skriver, får bara kroppen röra lite på sig kommer man alltid tillbaka piggare och gladare än när man lämnade.

  Kroppslig rörelse, världens bästa botemedel mot mental trötthet och nedstämdhet? Jag tror faktiskt det 😉

  • Ingmarie

   Min runda i dag var ljuvlig! Mjuka fina vägar! Som jag njöt!Vilken skog sprang du i?

   Träning och fysisk aktivitet ÄR bland det bästa som finns för huvudet (och kroppen såklart) men det finns undantag beroende på hur illa däran personen är.

 2. "Herr" Johansson

  Så är det. Jag vet Anders Hansen i sina teveprogram starkt tryckt på att motion/träning tyvärr inte kan ersätta kemisk medicinering för djupa depressioner och dylika sjukdomstillstånd.

  Den nästan isfria rundan igår går på stigarna/parkvägarna längs Mälaren i princip från Ulvsunda runt Minneberg/Alvik bort till Solviksbadet/Ålsten. Sedan över Höglandet och tillbaka.

  Känner man sig pigg i benen är det bara att fortsätta längs Mälaren i princip hur långt som helst innan man viker av hemåt.

  Så inte igår. För mycket cykling efter ett lååångt uppehåll gjorde sig påmint i benen. Så nu är man inte bara nybörjare på cykeln igen, utan även på löpning.

  Men….det är kul när det går lätt, men ännu roligare blir det när man får ta i 🙂

  • Ingmarie

   ja exakt så. Frågan är om man hade kunnat “mota bort” det där riktigt svåra fallen om man hade haft rörelse som en åtgärd direkt? Psykisk ohälsa kommer ju sällan bara pang bom. (Förutom vid ex trauma förstås) Och det ena behöver ju inte heller utesluta det andra! 🙂

   Härligt ändå att ha fått trötta ben av “ny” träning. Jag är dock övertygad om att dina muskler kommer vänja sig “tillbaka” rekordsnabbt!

Comments are closed.