Traditioner är till för att brytas

I alla år (som jag kan minnas) har jag haft som princip att inte äta jordgubbar och nypotatis förrän till midsommar. Fråga mig inte varför. Det är ju egentligen en skittramsig princip för tänk om jag blir sjuk eller dör dagen innan midsommar! Då missar jag ju allt det goda!

Så från och med nu är den traditionen bruten och det känns väldans bra! Har ätit av båda i dag inköpta i fina Bondens skafferi i byn. Som vanligt blev det en hel påse med godsaker. Dyrt men så värt det!

“Traditionen” med att träna vill jag dock inte bryta så den fortsätter jag med.

Först en härlig springtur.

Och sen sista sim-innepasset för terminen med klubben. Märk att jag skrev “inne” för såklart vi kommer fortsätta ute!

Har du någon tradition du inte trodde du skulle bryta men som du ändå brutit?

Kram från Ingmarie

6 Comments

 1. Semla får man inte äta förrän efter nyår! Bröts ofrivilligt då en löpare tog med och bjöd mig på ön under Lucialöpningen ett år. Snällt och gott. Men kommer inte hända igen….

  Äter heller inte utländska jordgubbar i mars utan väntar snällt på svenska, om än inte hela vägen till midsommar. Hade min premiär i fredags men den sved i kassan!

  • Ingmarie

   Vet inte ens om jag sett semlor innan nyår. Eller så har jag blundat. haha
   Aldrig utländska jordgubbar och till 99% inte ens besprutade. Även om de svider ännu mer i kassan…

 2. "Herr" Johansson

  Redan ordet att vara “traditions-bunden” skvallrar ju om att en viss ofrihet är inblandad i det hela.

  Därmed inte sagt att allt är bu och bä. Traditioner som familjesammankomster i samband med våra storhelger är en sådan sak som kan vara svår att arrangera annan tid på året.

  Vad gäller svenska jordgubbar och svensk färskpotatis är det ju högst säsongsbundna livsmedel som intill inte allt för många år sedan inte ens fanns att köpa i affären före midsommar.

  Dagens tungt besprutade jordgubbar (och vindruvor!) skall skys som pesten. Ekologiskt lokalodlad dito är inte bara smakrikare, utan även miljoner gånger mer värt trots det högre priset.

  För övrigt är just jordgubbar och potatis bland det enklaste man kan odla själv om man råkar ha en plätt över i trädgården 😉

  • Ingmarie

   Ja storhelger är ju svåra att flytta men det är ju inget som säger att man inte kan familjesammankomster oavsett dag. 🙂
   Det är fruktansvärt synd att eko-jordgubbar är så svåra att få tag på. (Vindruvor gillar jag inte så där är inget problem att undvika) Nästa år får det bli egen odling! Går inte direkt i jorden (läs sanden) men visst räcker det med stora spannar?

 3. "Herr" Johansson

  Körde en testodling med (en)sättpotatis i en spann på balkongen för ett antal år sedan. Funkade bra, men kanske inte så ytekonomiskt.

  Bättre blir det om man har utrymme att gräva ett land. Det skall ju vara typ 60-70 centimeter mellan sättpotatisarna.

  En “pallkrage” kan också vara ett alternativ.

  Jordgubbar har jag ingen egen erfarenhet av att odla, men mina föräldrar hade ett hyfsat stort jordgubbsland när jag växte upp. Himmelskt goda naturligtvis 😉

  • Ingmarie

   Vi hyr och då blir det knepigt med pallkragar. Finns inget land heller… Får klura hur jag ska göra!

Comments are closed.