Livsräddande

Det är verkligen väldigt märkligt att man inte har obligatorisk grund-utbildning i HLR samt att det finns hjärtstartare på alla idrotts-kultur- och arbetsplatser. Genom att starta HLR tidigt kan vi inte bara rädda många liv varje år utan även skapa förutsättningar för ett bra liv för de som överlever eftersom ju längre tid det tar innan hjärnan får syre ju större blir skadorna. Att lära sig HLR är att ta samhällsansvar. Typ miljarders miljarder gånger mer än makten ville få oss att tro genom att ta de där sprutorna som inte fungerar men som ger fruktansvärda biverkningar/död om du haft oturen att få av fel batch. (Nej, jag hittar tyvärr inte på.)

Inom sjukvården måste man (såklart) kunna detta med HLR och då även hur man analyserar EKG, vilka läkemedel man ska ge och när samt ta reda på orsaken för de kan vara fler än “bara” fel på själva hjärtat.
Tack och lov behöver vi inte använda denna kunskap varje dag och för att verkligen hålla oss uppdaterade så övar vi ofta. Minst två gånger/år gör vi både teoretiska och praktiska övningar med olika scenario. Varje gång känns det lika läskigt före, man vill ju liksom helst inte få hjärnsläpp och verka helkorkad, och varje gång så är det så “roligt” att man nästan vill det ska komma en hjärtstopps-patient på nästa jobbpass. Fatta mig rätt, jag vill såklart inte att någon ska drabbas men när det sker så vill man det ska ske på ens eget pass för efter repetionerna är man verkligen helsäker på varje steg. Även på barn. (De får dock hjärtstopp av andra anledningar än vuxna och tillvägagångssättet är något annorlunda.)

Man blir dock galet trött i skallen av det och det hjälpte antagligen inte att jag var uppe före tuppen för att hinna springa en sväng. Av erfarenhet vet jag nämligen att efteråt pallar jag nästan inte ens att stå. Nästan. Längtan efter ett kvällsbad gjorde dock att jag orkade cykla både dit och hem, simma, traska lite på stranden och sen ännu lite mer bad. Vattnet är så klart att man ser sandkornen!

I morgon kväll är jag förhoppningsvis vid en annan kustremsa!

Kram från Ingmarie