Hemma-sightseeing och axelfix

Jag har inte semester men en ledig dag mitt i veckan utan en endaste plan mer än att besöka “mirakel-Erik” på Kiropraktorkompaniet. Det är guld värt att ha två bra kroppsfixare på samma ställe. Har inte den ena tid så har förhoppningsvis den andra. Erik hittade direkt vad som felade i min axel så förhoppningsvis är det onda borta nu. (Det finns ju en anledning till varför jag kallar honom för just “mirakel-Erik”…)

Innan det där besöket gick jag hela vägen till SoFo-gymet. Det är inte särskilt långt om man springer men gå tar ju evigheter. Egentligen tycker jag det är skittrist att gå men med Musses “Sommar”i öronen blev det en riktigt trevlig tur! Otroligt bra program och snudd på ett måste att lyssna på!

Gympasset var inget märkvärdigt men jag hade skoj och blev svettig. Dvs det viktigaste.

Sen gjorde jag något jag länge velat göra. Jag tog en sight-seeing båttur under Stockholms broar.

Turen tog 2.15 timmar och är audio-guidad. Man kan välja vilket spåråk man vill ha den på och jag valde engelska både för att jag tycker det är ett bra sätt att öva på och för att det ofta faktiskt blir bättre. Med facit i hand var det helt rätt eftersom det var mycket beskrivningar, förutom om Stockholm såklart, om Sverige och svensken. Känns som det hade låtit väldigt knasigt att höra om hur svenskar gilla att fika, påta i trädgården och åka långfärdsskridskor på svenska. Eller så hade de något annat avsnitt på svenska. Kanske hur turister upplever oss? Jag får nog åka en gång till för att få reda på det! Faktum är att jag lätt skulle kunna göra det oavsett för det var otroligt bra! Att få se sin stad från vattnet är en upplevelse och jäven om jag gjort det innan så är det lika häftigt varje gång! Jag älskar verkligen Stockholm! Och att jag är född och bor i just Sverige. (Med undantag av de mörka månaderna…)

Audio-guiden var briljant! Visste du t.ex att Grand Hotel var det första hotellet som bytte lakan mellan gästerna? Eller att Stockholm är sammanbyggt av 57 broar, att 1523 är en vanlig postkoden tack vare Gustav Vasa, det inte finns någon levande människa som krigat för Sverige eftersom det är över 200 år sedan vi var i krig och att svenskar har uppfunnit en massa olika saker. Allt från Skype och Spotify till gps :en som styr audioguidningen.

Visste du att Anna Lindhagen var den som bl.a såg till att de fattiga fick en liten bit jord att odla på så de kunde få mat i början på 1900-talet när nöden var stor. I dag köar människor i år för att få en chans till att få hyra en sån där  kolonilott. De går nämligen inte att köpa.

Många husbåtar utmed färden.

Min arbetsplats SÖS är i princip dubbelt så stort som det ser ut. Under byggnaden som syns finns det nämligen enormt stora utrymmen under jord.. Det finns t o m en järnväg dit (Dock ej i bruk.) Detta gjordes för att säkerställa vård om kriget skulle komma. Det är också ett skyddsrum. När faran för krig var över stod det länge och förföll innan det renoverades. Idag är berganläggningen ett akut- och katastrofmedicinsktcentrum och det är riktigt häftigt att vara där nere!

Extra kul var det att få åka genom slussen. Det är nästan pinsamt men jag har aldrig gjort det innan. Vilken cool grej!

Detta var en jättefin tur som jag varmt rekommenderar! Och vill man se mer från vattnet finns det ännu fler utflykter att välja på.

Kram från Ingmarie