Dubbelt bra och glad

Jag har sagt det så många gånger att jag tappat räkningen men jag säger det igen;
alla borde ha en egen guru-Danne.

Alla!

Då skulle människor vara både friskare och gladare och sjukvården skulle avlastas rejält. Det kommer såklart tyvärr inte att hända av flera anledningar. I Sverige är ju ex kinesiologi och österländsk medicin inget sjukvården ens vill försöka förstå. 🙄
Jag vet i alla fall att oavsett vad jag behövt hjälp med då har Danne fixat mig. Även när sjukvården inte kunnat.

Vi kan väl sammanfatta dagens besök med att det behövdes, att det kommer ta tid men också att det kommer bli bra.🥳🤩 Dessutom blir jag alltid glad och energipåfylld av att träffa honom!❣️

En annan bra grej var dagens gympass. Fortfarande försiktigt men jag kände liksom att det fanns lite power i kroppen igen! Utan tvekan var jag också den gladaste personen där.🤩

Hoppas du också har haft en glad och bra onsdag!

Kram från Ingmarie

6 Comments

 1. "Herr" Johansson

  Som någon sa (tror det kommer från någon av dina publicerade “Veckans tänkvärda”):

  “Den mest lämpade att styra över ditt liv är DU SJÄLV”.

  Å med det i åtanke är det inga problem att även rigga till en, vad många tycker, “tråkig” onsdag 😉

  Själv blev det en lååång promenad in till stan. Var för lat för att fälla upp paraplyet när det började regna. Smet istället in på Sthlms Stadsbibliotek för tidningsläsning någon timme.

  Dagens höjdpunkt var ändå brytandet av årets höstfasta med egenbakad pizza. Världens bästa, bakad på surdeg med grönsaker och massor med vitlök. Å till det ett glas rött.

  Så ja, visst fick vi en bra onsdag vi me…..jag och mina magbakterier alltså 😉

  • Ingmarie

   Så är det! Vissa saker kan vi inte styra över men vi kan styra hur vi förhåller oss till det som sker. Acceptera betyder ju inte att man alltid gillar det som händer men man ser det som det är.

   Stadsbiblioteket var det längesedan jag var i! Borde ta mig dit nu när jag har tid. 🙂 tack för påminnelsen!

   Blev nyfiken på din fasta. Hur länge gör du det? Har fastat massor förr men nu “vill” liksom inte kroppen…. Klarar halvfasta men sen mår jag verkligen dåligt och tappar för mycket vikt direkt.

 2. "Herr" Johansson

  Skriver gärna några rader om mina erfarenheter av fasta. Måste dock understryka att vi är alla olika, och det jag skriver här är vad som gäller och fungerar för mig. Vad som fungerar för en eventuell läsare får vederbörande själv finna ut.

  Kör ren vattenfasta. Ingen mat, inga energihaltiga drycker. Endast vatten, kaffe och te. Tar heller inga (vitamin)tillskott.

  Normalt kör jag 2 st. 24-timmars (periodisk)fasta per vecka. Flexar ibland tidsmässigt, men vanligen från lunch till lunch. Vilka dagar i veckan det blir, får yttre omständigheter styra.

  Några gånger om året kör jag en 5-dygns (terapeutisk)fasta. Det är något jag tränat kroppen till. Gick från den “vanliga” 24timmars vidare till 36tim, 48, 72 o.s.v. Skyndade långsamt, dels för att se (och känna!) hur min kropp reagerade, men framför allt för att sakta vänja den för den stress som kroppen faktiskt utsätts för under en längre fasta.

  Den långsamma tillvänjningen har sannolikt gjort att mina runt 7 års regelbundet fastande gått förvånansvärt problemfritt och övergången till “fettdrift” så gott som alltid är helt utan hungerskänslor.

  Har provat med högintensiv träning under långtidsfastan. För vissa verkar det fungera finfint, men för mig inte alls. Markant lägre tempo i löpningen och ett betydligt högre flåsande på gymmet….känns helt enkelt inte bra. Begränsar mig därför till promenader och lugn transportcykling och låter övriga kroppen också få en längre och kanske välbehövlig(?) återhämtning.

  5 dygns fasta “kostar” drygt ett kilo kroppsfett (mag- och tarmtömning ger ytterligare några kilos viktförlust, men som man naturligtvis återtar så fort man börjar äta). Min bedömning är att det tar runt 2 veckor att återfå förlorat kroppsfett vid ett normalt matintag.

  En upplevd nackdel är frysandet, men värst är nog ändå att avstå från njutningen att äta under 5 dagar. Belöningen kommer dock när man bryter fastan då allting smakar extra gott i ett par dagar.

  Är sällan sjuk men noterat att de förkylningar jag haft sedan jag började fasta har varit kortare än tidigare (<24tim). Det inkluderar en sannolik covid.

  Finns massor av info på nätet om övriga eventuella hälsofördelar och om hur det medicinska fungerar. Utelämnar därför den delen här och hänvisar istället till valfri sökmotor.

  Det är naturligtvis upp till var och en att göra bedömningen om fastans fördelar uppväger dess nackdelar. Personligen innebär fastandet inte några större inskränkningar i min livsstil, och är bara bråkdelen av alla påstådda hälsofördelar sanna, är det enligt min uppfattning helt klart värt det.

  Hoppas det gav svar på dina frågor. Eller kanske "still confused, but on a higher level" 😉

  • Ingmarie

   Tusen tack!Inspirerande! jag ska nog banne mig ge det ett försök när jag är “som vanligt” igen. Håller du vikten? Vill inte gå ner ett gram till!
   Sanna Edin och Anna Hallen B är ju några som verkligen förespråkar vattenfasta och jag har läst en del. Att det är bra (för de flesta) är jag övertygad om. När jag fastade förr sprang jag t o m lopp men minns det var tuffare än om jag ätit. 😀 men jag var ung så då klarar man mer också. 🙂

 3. "Herr" Johansson

  I allmänhet rekommenderas personer med ett BMI < 18.5 att inte fasta. BMI är väl kanske inte något relevant mått, men helt klart gäller det att ha "bränsle kvar i reservtanken" innan man låter kroppen gå över till drift på kroppsfett.

  Det här är ren spekulation från min sida, men kan tänka mig att om det finns mycket kroppsfett tillgängligt, ja då är det enklare för kroppen att "lämna ifrån" sig en del av det. Vid mindre tillgängligt kroppsfett blir det motsvarande svårare. Homeostas typ.

  Ligger själv på ett BMI på lite drygt 20 och inser nu att min taktik med att skynda långsamt i min "faste-karriär" helt omedvetet visade sig vara rätt. Kan också vara en förklaring till att jag inte klarar högintensiv träning speciellt bra under en långfasta.

  Tilläggas bör att jag aldrig varit främmande för att bryta mina fastor i förtid. Har hänt vid ett tillfälle då det helt enkelt inte kändes bra (yrsel och dålig energi). Har fortfarande ingen aning om vad det berodde på.

  Långsamhet, lyhördhet för kroppens signaler tillsammans med en tillräckligt fylld "reservtank" har funkat för mig under mina fastor 😉

  • Ingmarie

   Tack igen för att du delar med dig!
   Helt klart är det nog inte bra att fasta med för låg % kroppsfett men jag har hört om de som faktiskt går upp i vikt av att fasta. Kanske för att ämnesomsättningen går ner? Å andra sidan är kaloriintaget ju noll…
   jag tror f ö som dig att det är enklare om man har mer kroppsfett. O det inte är FÖR mycket för då tror jag kroppen är i så stor obalans att den glömt hur den ska fungera + att det ganska säkert finns en massa skräp lagrat i fettet.

   Klokt att ta det långsamt och “våga bryta”.men jag har fattat att du ÄR en klok människa! 🙂

Comments are closed.