Hitta ut

Jag vet att jag har sett “Hitta ut”- kartor innan men aldrig riktigt fattat vad som är grejen med det eller ens hur det funkar. Det är ju en toppengrej! Även för en sån som mig som inte är orienterare.

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla, åka skateboard, inlines eller något annat. Vissa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga med barnvagn, rullstol, permobil, rullator, cykel eller liknande. Dessa är märkta med en hjulsymbol. Varje checkpoint är markerad i terrängen med rosa Hittaut-logotyp, nummer och bokstavskod. Skapa ett Hittautkonto och registrera koden på de checkpoints du hittar. Då är du automatiskt med i utlottningen av priser. Om du vill kan du utmana en vän, granne eller kollega i Hittaut och följa resultatet i topplistorna på hemsidan. Känner du dig osäker på din orienteringsförmåga? Ingen fara, börja med gröna checkpoints – det är dom lättaste. Du kan även aktivera mobilens GPS och ta hjälp av den i appen.

Det här finns på en massa olika ställen och appen är väldigt användarvänlig. Eller så tar man med sig papperskartan. Jag har doc k inte aktiverat GPSen. Det känns som lite väl mycket fusk. Typ som att följa ett snöre.

Gröna är som sagt var enklast och svarta svårast. Kanske ffa för att de kan vara mycket väl gömda!

Det jag ändå tycker är knepigast är att du måste verkligen gå rakt på dem eftersom det bara är en pinne som inte syns på långt håll. Men det är lika skoj varje gång man hittar en! Målet är att hitta alla i Åhus och sen så många som möjligt på de andra ställena runt Kristianstad. har ju till november på mig…

Det regnade isbitar när jag var ute men jag hittade alla jag ville. Även de svarta! På köpet hittade jag nya stigar att springa på.

Har du testat?

Kram från Ingmarie

2 Comments

  1. Verkar så himla kul! Jag måste också testa. Även om jag nog kommer förskräckligt vilse. Gillar också en fotoorientering som Lunds OK har, där man ska springa runt och matcha kontroller på en karta med olika bilder. Superkul!

    • Ingmarie

      Det låter häftigt! Man kan verkligen få tiden att försvinna rasande fort när man blir hooked!

Comments are closed.