Vila eller inte?

Jag har förstått att det finns många som tycker vilodagar från all slags träning är både bra och viktigt. Jag tillhör inte dem. I alla fall inte om man som de allra flesta har ett ganska inaktivt liv för övrigt.Mitt jobb är förvisso inte stillasittande men jag kan ju egentligen heller inte påstå att det är jättefysiskt krävande även om jag står och går många timmar varje pass. Å andra sidan är det väl kanske också just därför man ska träna. För att orka gå och stå.🤪

Jag tror helt ärligt att många vilar för mycket. Och då menar jag inte elitidrottare som lever på det. Mina “vilodagar” är i princip de dagar jag inte kutar men det betyder inte att jag inte tränar. Helt ärligt minns jag inte när jag hade en helt träningsfri dag sist. Jag tycker liksom inte att jag varken vill eller behöver det. mycket tränar jag inte. Och det betyder ju inte att jag tränar stenhårt varje gång. Vissa dagar kör jag dubbelpass och då är det minst ett lite lugnare. I dag “vilar” jag och då blev det vattenlöpning och cykel till och från jobbet.

Hur tänker du? Helvila eller inte?

Kram från Ingmarie

6 Comments

 1. Helvila händer nästan bara vid sjukdom, långa resdagar och dagen före/efter långa lopp. I övrigt har jag svårt att låta bli. Det finns ju så mycket roligt, och oftast är ju inte alla muskler trötta samtidigt. Och alla pass är ju inte hårda!

 2. Jag har väldigt olika mängd vardagsmotion beroende på att jag jobbar så olika i olika perioder under året. Vissa perioder innebär en vanlig jobbdag 17 000 steg och massor av tunga lyft, men andra perioder innebär det att sitta vid datorn flera timmar i sträck. Sitter jag vid datorn länge vill jag absolut göra något träningsaktigt under dagen, men perioderna med många steg och lyft är helvila väldigt lockande när man kommer hem från jobbet 🙂

 3. Jag kör gärna helvila. (Ja, alltså även när jag inte är i en träningssvacka menar jag.. Haha!)
  Men jag gör det mest för att det känns bra mentalt. Inte för att träningen vanligtvis är ett tvång, utan mer för att det gillar att veta att jag inte behöver göra NÅNTING den dagen.

  Att kroppen hade fixat träning, det är jag övertygad om och jag förstår vad du menar med att vi egentligen behöver röra oss mer.

  Sedan tror jag att det kanske är skillnad på dig som ändå tränat ganska mycket längre bak i tiden, med SM och så där. Att du är lite “miljöskadad” (misstolka inte!) 😉
  Men att dina referenspunkter är annorlunda är för en motionär som kanske är superglad om de hinner med 2-3 pass i veckan pga barn osv.

  Oj vad långt det blev. 😀
  Kramar! <3

  • Ingmarie

   Man ska göra det som känns rätt för en själv såklart! Och jo lite miljöskadad är jag nog men jag tror ändå många vilar för mycket över lag. Om man dessutom har ett stillasittande jobb blir det ännu värre. Jag kan förstå den mentala aspekten men samtidigt s tror jag att om man varierar både träningsform och intensitet så är det ganska enkelt att hitta något som känns skoj och bra för dagen!

Comments are closed.