Andra tider

För 20-30 år sedan, t.o.m 10 år sedan, så hade jag inga större problem med att springa ett längre pass dagen efter intervaller. För 30 år sedan kunde jag dessutom springa 3 (!) intervallpass/v och ett långpass på upp mot 3 timmar. Plus styrka, vattenlöpning och rörlighet.
Nu för tiden kan jag inte ens drömma om det även fastän farten är betydligt långsammare.

Men så är det. Åldern gör oss varken snabbare eller starkare och utmaningen är väl helt enkelt att minska den nedåtgående spiralen så mycket som möjligt. Dvs (fortsätta) träna både kondition, styrka, balans och rörlighet.

Jag har varit löpare i över 40 år och är oerhört tacksam för att jag så att säga “fått ut” något” av all min träning. Det finns ju faktiskt de som tränat och kämpat betydligt mer men ändå inte fått uppleva att vinna ett endaste lopp. Det jag fått uppleva tack vare löpningen är det få förunnat och jag vet att den kommer att ge mig ännu mer!

Men tillbaks till början. Eftersom det är betydligt tuffare och innebär mycket större skaderisk att springa längre pass dagen efter intervaller så undviker jag det men ibland “måste” jag pga jobbet. Det schemat jag har nu har jag inte lagt själv för då hade jag absolut inte lagt fyra långa arbetspass efter varandra. Det är nämligen det jag har framför mig nu, minst 35 timmar på 4 dagar, och det var därför jag ville springa lite längre i dag trots gårdagen..

21 km är inte jätte-långt men det var fullt tillräckligt för mig i dag. Tog mig bort till Filborna och Bruces skog och det enda jag väl möjligtvis saknade där var lite backar. Området är väldigt vackert och jag såg allt från djungelskog, blomsterhav och öppna fält till modell-flygplan, islandshäst-banor och betande kossor.

När jag kom hem tog jag hojjen till havet för benen, och ffa fötterna, hade blivit riktigt sura om jag tvingat dem att springa uppför backen hem igen. Guppiga små vågor och dunderskönt vatten!

För att riktigt suga ut det sista ur benen var jag med på ett Crosstraining-pass nu i kväll och jag fick t o m Anders med mig! Det var ju liksom inte i går… Få se hur lång tid det tar tills det blir nästa gång. Jätteroligt och jättesvettigt var det i alla fall om du frågar mig!

Så även om jag är långsammare och äldre, 58 och ett halvt år minus 2 dagar om jag ska vara exakt, så tänker jag fortsätta träna och utmana mig ända tills det är dax för trä-fracken. Eller snarare urnan.

Hur tänker du om att bli äldre? Ta det lugnt eller köra på?

Kram från Ingmarie

10 Comments

  1. Malin

    Jag har alltid tänkt att medelålders kvinnor hittar på så mycket ursäkter…. Är det inte klimakteriet så är det nåt annat som gör att de blivit långsammare, svagare och tyngre.
    Men…. Nu står jag här, 47 år med både skämsmössa och dumstrut på huvudet. Nu är det jag som har vallningar, svettfest om nätterna, sömnproblem, viktuppgång, minskad muskelmassa, hjärtklappning och en trötthet som inte är av denna världen… och jag fattar ingenting! Jag har ju tränat som vanligt, ätit som vanligt. Ändå har jag blivit både svagare, långsammare och större.
    FÖRLÄT till alla damer jag i tanken tillskrivit dålig karaktär och livlig fantasi. 🙈 Nu vet jag bättre. Åldern kan ha en jättestor betydelse.
    Har fått väldigt god hjälp (av en jämnårig läkare med långdistanslöpning som intresse, det har nog varit extra hjälpsamt) och provar nu ett annat sätt att träna, för min del mer styrketräning och mer intervallöpning. Ska bli spännande att se hur det blir 😊

    • Ingmarie

      Åh jag fattar! Har också varit där! Man tror ju liksom att man är någon slags undantag från alla regler. 😉
      När jag kom i klimakteriet hände samma så jag läste på en massa och lärde mig på köpet massor om detta “tabu”område. det är bl.a därför jag satsar på mycket styrka. Och mer protein. Det kommer bli bra så småningom och om du vill läsa mer så rekommenderar jag Stacy Simms som är pionjären inom detta område.

      • Malin

        Tack för tips!! Ska genast börja läsa på. Jag fick precis de råden av vården, testa mer styrketräning och öka proteinintaget. Jag känner att jag är på rätt väg!
        Intresset för kvinnohälsa är på uppåtgående och jag är positivt överraskad 🤗

        • Ingmarie

          Det kommer bli bra! Och ja det händer mycket på kvinno-fronten och det är banne mig på tiden!

  2. "Herr" Johansson

    Gillar att bli äldre (än så länge i alla fall) 👍

    Njuter av fördelarna snarare än grämer mig över “den tid som flytt”. Kalla det gärna för självbedrägeri, men det funkar 😉

    Åsså beror det på vad man menar med “ta det lugnt”.

    Att parkera sig i soffan med tevens fjärrkontroll i handen är ju inget alternativ precis (av flera olika anledningar dessutom) 👎

    Nä, håller fullständigt med dig när du skriver att du kommer fortsätta träna och utmana dig.

    Tänker göra detsamma, fast på en (allt) lägre nivå med den enkla ambitionen att bara ha kul och må bra.

    Sprang förresten in i en regnskur igår. Var ett tag sedan sist och hade glömt hur härligt det är med naturens egna sätt att kyla ner en varm och svettig kropp. Spregna kanske 🤔

    • Ingmarie

      Ja ta det lugnt är relativt men jag är ganska säker på att det inte är samma för dig och mig som för många (de flesta?) andra. 😀
      Träna är ett sätt att utmana sig men jag tänker att även huvudet behöver utmanas med nya grejer. Kan vara en ny sport eller kanske en ny hobby typ snickra, virka eller vad som helst.
      På ett sätt längtar jag tills jag går i pension så jag kan göra mer sånt! Just nu är det dock nytt mest var och varannan dag när jag jobbar så hjärnan känns snudd på överfull. 😀

Comments are closed.