Rutiner

De flesta människor mår bra av rutiner tror jag. För att skapa stabilitet både i kroppen, knoppen och livet. De behöver och ska inte vara huggna i sten såklart och jag tror absolut man ska röra till det lite emellanåt. Och ändra på dem. Om inte annat för att testa om det är dax för en ny rutin. Vi ändras och förändras med tiden och därmed borde ju våra rutiner också göra det tänker jag. Eller vad tror du?

För många år sedan kunde jag t.ex ganska enkelt träna direkt på morgonen utan frukost. Vad som helst. Intervaller, långpass, hoppa hopprep. Allt funkade. Jag gjorde det i många år tills jag en dag märkte att det inte alls funkade längre. Kroppen bara ville inte! Det var alltid trögt oavsett vad jag gjorde för aktivitet. Jag mådde illa och fick ont både i magen och kroppen efteråt. Jag var trött hela dagen och allt det påverkade naturligtvis även psyket negativt.

Så jag slutade. Helt!

Sen började jag yoga och meditera på morgonen. Bara lätt! Det var, och är, varken länge eller hårt. Men jag märkte att jag mådde bra av det och än i dag gör jag det 99% av alla morgnar. Om jag inte gör det så känns det ungefär som när man inte borstat tänderna.

För något år sedan började de där snortidiga simträningarna och för att slippa gå upp mitt i natten testade jag att köra före frukost. Den första gången kändes mest skit men jag testade en gång till och det kändes bättre! Numera kan jag enkelt simma före frukost. Hela detta året har jag en gång/vecka, ibland t o m två, tränat före frukost. Löpning, simning, styrka, vattenlöpning och yoga. Visst kan känslan variera, men det gör den ju oavsett 🤪, det viktiga är att jag inte mår dåligt av det.  Men jag kan inte tänka mig köra något hårt. Dvs hårt som i pulshöjande mjölksyrestinna intervaller. (Undantag simning faktiskt. 🙄)

Svettig är däremot ok. Som morgonens styrka och Athletic yoga var. Min favvo-yogainstruktör här, Yael , är en av de bästa jag någonsin haft. Alltid en perfekt blandning av utmaningar och lugn. Så tacksam hon fortfarande är kvar på S&W efter alla dessa år. Och att jag hittat Cochiti-gänget, coach Jenny och min simkompis John här är guld värt. Det är lite annorlunda sim-träning på passen mot vad jag är van vid men nu har jag kommit in i även denna rutinen och älskar den!

Så summa kardemumma. Det jag vill säga att jag tror man med jämna mellanrum ska utmana sina rutiner och se om de fortfarande är hållbara eller om det kanske finns någon som är ännu bättre för där man befinner sig i livet just nu. För du vet ju. Inget varar för evigt. Inte ens bra rutiner för bra rutiner kan bli dåliga om de är vid fel tillfälle och tidpunkt.

Hur gör du? Testar du nya rutiner eller kör du på gamla invanda?

Kram från Ingmarie

2 Comments

 1. Emilia

  Rutiner är bra och ibland nödvändiga för att få dagen att gå ihop. Har fått in rutin på att transportspringa mellan hem och kontor, alternerar olika typer av pass. På tidiga mornar innan frukost har kroppen vant sig vid intervaller och trösklar men alltför långa trösklar eller över 20 km kräver någon liten frukost innan.

  Kroppen är fantastisk som kan anpassa sig, lära sig göra lite galna grejer vid konstiga tidpunkter och utifrån annorlunda förutsättningar. Det man tränar på blir man ofta bra på.
  Viktigast är ändå att lyssna på kroppen för oftast vet den bäst vad som funkar i längden.

  Du verkar ha en fantastisk vistelse och dina texter inspirerar. Själv övar jag just på att lära mig lyssna på kroppen. Har varit träningsfri i fem dagar (!) för att låta en aggressiv förkylning verkligen gå över. Tråkigt just nu men inget att stressa upp sig över, snart helt frisk!

  Hoppas du får en bra dag!

  • Ingmarie

   Wow! Vilken bra rutin! Och toppen att det funkar!Du verkar dessutom verkligen ha fattat grejen med att lyssna på kroppen. Snart är du piggelin igen!

   Min dag har f.ö varit underbar! Och tack för att du läser!

Comments are closed.