Balsberget och ett bottennapp

Det här att åka iväg och testa nya löprundor, utflyktsmål och matställen är så himla skoj! Tänk om man kunde få betalt för det! Vilket drömjobb!

Samtidigt så är det himla skönt att inte vara styrd till några “måsten” utan det är helt fritt fram att göra det man vill.

I dag blev det först Balsberget. Det är ett naturreservat och som namnet avslöjar ett berg. Det finns flera markerade leder, hundratals grusvägar och i skogen trivs tydligen rådjur, älg och dovhjort och idag finns det även gott om vildsvin. Jag såg knappt en fågel. Mitt flpåsande i backarna kanske skrämde i väg allt levande. Haha.
Tack och lov kanske jag ska tillägga åtminstone när det gäller de sistnämnda.

Lederna är extremt välmarkerade och backarna många. Utsikten är bedövande vacker på toppen.

Ett par kilometer från parkeringen ligger Balsbergsgrottan. Det är en av Skånes största grottor. Gångar och salar har en total längd på 290 meter. De största rummen i dagens grotta är drygt 35 meter långa och upp till fem meter höga. En viss del av grottbildningarna är naturliga formationer som bildats genom att vatten löst ut lättvittrad kritkalkstenen som överlagrar urberget men de flesta hålor och gångar har bildats genom kalkstensbrytning.

Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter och hålls därför stängd under vinterhalvåret. Perioden 16 april – 14 oktober går det att besöka grottan på egen risk. Man får låna nyckel av Råbelöfs godskontor om man vill gå in där. Vi var inte så sugna. Faktum är att jag fick klaustrofobi bara av att vara utanför.

Vi sprang en del ihop men jag ville mer så förlängde på de fina grusvägarna. (Tips är att ladda ner appen “mina kartor”. Då hittar man i princip överallt!) Några brötiga sträckor men förutom backarna var det väldigt lättsprunget. Ett toppenställe som jag verkligen rekommenderar.

Ännu en bra grej med detta ställe är att det ligger vid Råbellössjön så vi (ja även Anders!) kunde sprada inför nästa stopp.

När vi var i Bäckaskog slott förra veckan så höll vi oss mest på utsidan. I dag var det mest insidan. Rummen är stora och pampiga och man kan läsa om dess historia. Jätteintressant!

Den största anledningen till att vi åkte dit igen var dock för att äta. Såg verkligen fram emot en mättande och god (slotts)måltid men det var nog årets största besvikelse. Massor av isbergssallad toppat med några nötter, rödbetsbitar, tomater, lökringar och getost. Priset: 150 kronor! Etthundrafemtio!
Hutlöst!
Servicen var inte heller något som går till historien. Men visst, miljön var fin. Kanske den man betalade för…. Inget ställe jag rekommenderar för att äta lunch med andra ord. Däremot att besöka!

Kantarellbadet må ha kallt vatten men deras service är superb! Fick låna ett par goggels i dag eftersom mina tydligen fått ben och gömt sig hemma. Dessutom var vattnet ovanligt varmt så inte ens jag frös. Gott om plats och simningen gick kalasbra!

Tyvärr stänger alla utebaden nästa vecka. Känns vansinnigt tidigt! Tur sjöarna är öppna för jag är inte alls redo att gå inomhus för att simma.

Kram från Ingmarie

2 Comments

  1. Vad är det med isbergssallad alltså?!? Har fått två sånna sallader i år. Typ helt utan innehåll. Mardrömmen fören som är hungrig som ett troll!

    • Ingmarie

      Ja precis! Hutlöst! Men det är helt klart en smart affärsidé för de tjänar multum på varje tallrik!Var fanns dina bottennapp så jag slipper gå på misstaget igen. 😀

Comments are closed.